Corona virüs yüzünden hafta
sonu ilan edilen sokağa çıkma yasağında ev halkının isteği üzerine kıymalı pide, su böreği, cipsli çıtır tavuk, beyaz pasta, pastane işi puding
hazırladım. Su böreğini yıllardır yapmak istiyordum, bu zamana kısmetmiş. Su
böreğinin tarifini Masmavi 3 Mutfakta adlı Youtube kanalından aldım. Su
böreğinin ince ayrıntılarını görmek için, Youtube Masmavi 3 Mutfakta kanalından
tarifin videosunu izlemenizi tavsiye ederim.
Hamuru için:
6 Yumurta
1,5 Tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
Süzme peynir
Lor peyniri, maydanoz
Ayrıca:
125gr. Tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Tuzla yumurtayı
iyice çırptım. Unu ilave edip, ele yapışan bir hamur yoğurdum. Su böreği
hamurunda su kullanılmıyor. Su böreğinin hamuru sadece yumurta, un, tuzla
yoğruluyor. Az un serpilmiş tezgâhın üzerine hamuru alıp, bir kez daha
yoğurdum. Hamurdan 10 adet beze yaptım. Hamur bezelerini 30 dakika
dinlendirdim. Bezenin birini merdaneyle açıp, tereyağıyla yağlanmış tepsiye
koydum. Tereyağıyla sıvı yağı tavaya alıp, tereyağını erittim. Tepsideki
yufkanın üzerini yağladım. Büyük bir tencere de bol su kaynattım. 1 Yemek
kaşığı tuz ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip karıştırdım. İkinci bezeyi de
açtım ve kaynar suda 30 saniye haşladım. Haşlarken yufka yapışmaması için
kepçeyle ara ara karıştırdım. Yufkayı süzgece çıkarıp, hemen soğuk suya attım.
Soğuk sudan çıkarıp fazla sularını sıyırdım. Yufkayı tepsiye alıp, üzerine yağ
sürdüm. Yufkalar 5 tane olana kadar bu şekilde hazırladım. Üzerine peynirli
harcı koyup yaydım. Kalan 5 bezeyi de aynı şekilde hazırladım. En üstüne kalan
tereyağını sürdüm. 220 Dereceli ısınmış fırında, altı üstü kızarana kadar
pişirdim. Fırından çıkınca üzerine temiz bir be örttüm ve 10 dakika beklettim.
Not: Haşlama suyu 1 kez
değiştirilir. Ben bezeler yarılanınca suyu değiştirdim.
Not: Soğuk su ılınınca
değiştirilir.
Yorumlar
Yorum Gönder