1 Yumurta akı
Yarım paket ınstant maya (5gr.)
1 Yemek kaşığı şeker
1 Su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Aldığı kadar un, tuz
İçi için:
Haşlanmış ezilmiş patates
Soğan (küçük küp doğranmış)
Salça, tereyağı, sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber
Ayrıca:
Domates ve biber dilimleri
Üzeri için:
Yumurta sarısı, çörekotu
Yapılışı: Harcını hazırlamak için, yağları tavaya alıp
eritin. Soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edip kavurun. Patatesi,
baharatları, tuzu koyup kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamur
malzemesinden, ele yapışmayan çok yumuşak mayalı bir hamur yoğurun. Üzerini 2
kat streçleyin ve 2 misli kabarmasını bekleyin. Hamur mayalanınca 8 adet beze
hazırlayın. Bezeleri elinizle biraz açıp içlerine patatesli harçtan koyun.
Poğaçalara oval şekiller verin ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin. Bıçakla
üzerlerine derin çizikler atın. İçlerine domates ve biber dilimleri koyun. 30
Dakika tepsi mayası verdirin. Üzerlerine az sıvı yağ karıştırılmış yumurta
sarısı sürüp, çörekotu serpin ve fırında pişirin. Poğaçaların yumuşak olmaları
için fırından alınca, tepsinin üzerine temiz bir bez örtün ve ilk sıcaklıkları
çıkana kadar bu şekilde bekletin.
Not: Poğaçaların bir kaç tanesini peynirli hazırlayıp,
üzerlerine bıçakla çizikler attım ve çörek otu susam serptim.
Poğaçanın birini elmalı hazırladım. Tarçın ve şeker
ilave ettiğim elmalı harç pişirdim. Ocaktan alınca içine iri dövülmüş kavrulmuş
fındık içi, hindistan cevizi rendesi ilave etim. Elmalı poğaçanın üzerin bol
susam serptim. Dilerseniz elmalı poğaçanın üzerine, fırından alınca pudra
şekeri eleyebilirsiniz.


Yorumlar
Yorum Gönder