Patatesli Kayık Poğaça

 



1 Yumurta akı

Yarım paket ınstant maya (5gr.)

1 Yemek kaşığı şeker

1 Su bardağı ılık süt

Yarım su bardağı sıvı yağ

Aldığı kadar un, tuz

İçi için:

Haşlanmış ezilmiş patates

Soğan (küçük küp doğranmış)

Salça, tereyağı, sıvı yağ

Tuz, karabiber, pul biber

Ayrıca:

Domates ve biber dilimleri

Üzeri için:

Yumurta sarısı, çörekotu

Yapılışı: Harcını hazırlamak için, yağları tavaya alıp eritin. Soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edip kavurun. Patatesi, baharatları, tuzu koyup kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamur malzemesinden, ele yapışmayan çok yumuşak mayalı bir hamur yoğurun. Üzerini 2 kat streçleyin ve 2 misli kabarmasını bekleyin. Hamur mayalanınca 8 adet beze hazırlayın. Bezeleri elinizle biraz açıp içlerine patatesli harçtan koyun. Poğaçalara oval şekiller verin ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin. Bıçakla üzerlerine derin çizikler atın. İçlerine domates ve biber dilimleri koyun. 30 Dakika tepsi mayası verdirin. Üzerlerine az sıvı yağ karıştırılmış yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin ve fırında pişirin. Poğaçaların yumuşak olmaları için fırından alınca, tepsinin üzerine temiz bir bez örtün ve ilk sıcaklıkları çıkana kadar bu şekilde bekletin.  

Not: Poğaçaların bir kaç tanesini peynirli hazırlayıp, üzerlerine bıçakla çizikler attım ve çörek otu susam serptim.

Poğaçanın birini elmalı hazırladım. Tarçın ve şeker ilave ettiğim elmalı harç pişirdim. Ocaktan alınca içine iri dövülmüş kavrulmuş fındık içi, hindistan cevizi rendesi ilave etim. Elmalı poğaçanın üzerin bol susam serptim. Dilerseniz elmalı poğaçanın üzerine, fırından alınca pudra şekeri eleyebilirsiniz.

 


Yorumlar