Yoğurtlu Patlıcanlı Köfte

 


Köftesi için:

200gr. Kıyma

Yarım çay bardağı irmik

1 Soğan (rendelenmiş)

Kırmızı toz biber, tuz, karabiber

Pidesi için:

1 Su bardağı ılık su

Yarım paket instant maya (5gr.)

1 Yemek kaşığı sıvı yağ

1 Tatlı kaşığı şeker

Yarım tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un

Pidenin sosu için:

1 Yemek kaşığı yoğurt

1 Yumurta sarısı

Yarım tatlı kaşığı pekmez

Patlıcanlı sos için:

2 Büyük patlıcan

2 Yemek kaşığı dolusu yoğurt

Birkaç diş sarımsak (rendelenmiş)

Tuz

Ayrıca:

Domates ve biber dilimleri

Sıvı yağ

1 Yemek kaşığı tereyağı

Kırmızı toz biber

Yapılışı: Köfteyi hazırlamak için, köfte malzemesini bir kâseye alıp iyice yoğurun ve üzerini streçleyin. Buzdolabında birkaç saat bekletin. Pideyi hazırlamak için, hamur malzemesinden ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini streçleyin ve hamur iki misli kabarana kadar bekletin. Hamur kabarınca, elinizi sıvı yağla yağlayıp hamuru bir kez yoğurun. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye galeta unu serpin. Hamurdan 3 eşit beze yapıp bezeleri tepsiye alın. Pidenin üzeri için yumurta sarısını, yoğurdu, pekmezi küçük bir kâseye koyup çırpın. Bezelerin üzerine sosu koyup, parmaklarınızla pide şekli verin. Üzerlerine çörek otu, susam serpin. 30 Dakika tepsi mayası verdirin ve fırında pişirin. Fırından alınca tepsinin üzerine iki kat temiz bez örtün. İlk sıcaklıkları çıkana kadar bu şekilde bekletin. Patlıcanlı sosu hazırlamak için patlıcanları yıkayın, közleyin, temizleyin ve küçük küp küp doğrayın. Patlıcanı, sarımsağı, tuzu, yoğurdu karıştırın ve bir kenarda bekletin. İnce uzun parmak köfteler hazırlayıp yağda kızartın. Domates ve biberleri de yağda kızartın. Pideleri küçük küp kesip servis tabağına koyun. Üzerlerine patlıcanlı sostan koyun. Üzerlerine kızarmış köfteleri, kızarmış biber ve domatesleri koyun. Tereyağında kırmızı toz biberi yakın ve üzerlerine gezdirin.


Yorumlar