1kg. Süzme yoğurt
1kg. Domates
1kg. Kapya biberi
1kg. Kuru soğan
1 baş sarımsak
1 Demet maydanoz
1 Demet taze nane
Aldığı kadar un
2 Yemek kaşığı tuz
Yapılışı: Domatesleri,
soğanları, sarımsağı, kapya biberlerini temizleyip yıkayın ve rondodan geçirin
(çok minik olacaklar). Hazırlanan sebzeleri tencereye alın. Taze soğan ve
maydanozu ince doğrayıp, tencereye ilave edin. Üzerine kapak kapatıp ara ara
karıştırarak, salça kıvamında pişirin. Pişince ocaktan alıp soğutun. Büyük bir
yoğurma kabına Süzme yoğurdu, pişmiş soğumuş sebzeyi, tuzu, unu koyup ele
yapışan bir hamur yoğurun. Hamur kasesinin üzerine, ıslatılıp iyice sıkılmış
temiz bir bez örtün. 5 Gün boyunca her gün 3 defa yoğurup, bezi her seferinde
ıslatıp iyice sıkarak kâsenin üzerine örtün. 5. Günün akşamında güneş görmeyen
bir yere temiz bir bez serip, tarhanaları kaşık kaşık bezin üzerine koyun. Üzerleri
biraz kuruyup beyazlaşınca ters çevirin. Ters çevrilen tarhanaları bezin ıslak
olmayan yerlerine koyun. 2-3 Gün daha kurutun ve rondodan geçirin. Tarhanayı
tepsiye koyup, nemi gidene dek gölgede iyice kurutun.
Yorumlar
Yorum Gönder