Tarhana Yapımı

 


1kg. Süzme yoğurt

1kg. Domates

1kg. Kapya biberi

1kg. Kuru soğan

1 baş sarımsak

1 Demet maydanoz

1 Demet taze nane

Aldığı kadar un

2 Yemek kaşığı tuz

Yapılışı: Domatesleri, soğanları, sarımsağı, kapya biberlerini temizleyip yıkayın ve rondodan geçirin (çok minik olacaklar). Hazırlanan sebzeleri tencereye alın. Taze soğan ve maydanozu ince doğrayıp, tencereye ilave edin. Üzerine kapak kapatıp ara ara karıştırarak, salça kıvamında pişirin. Pişince ocaktan alıp soğutun. Büyük bir yoğurma kabına Süzme yoğurdu, pişmiş soğumuş sebzeyi, tuzu, unu koyup ele yapışan bir hamur yoğurun. Hamur kasesinin üzerine, ıslatılıp iyice sıkılmış temiz bir bez örtün. 5 Gün boyunca her gün 3 defa yoğurup, bezi her seferinde ıslatıp iyice sıkarak kâsenin üzerine örtün. 5. Günün akşamında güneş görmeyen bir yere temiz bir bez serip, tarhanaları kaşık kaşık bezin üzerine koyun. Üzerleri biraz kuruyup beyazlaşınca ters çevirin. Ters çevrilen tarhanaları bezin ıslak olmayan yerlerine koyun. 2-3 Gün daha kurutun ve rondodan geçirin. Tarhanayı tepsiye koyup, nemi gidene dek gölgede iyice kurutun.

 


Yorumlar