Somun Ekmek-Etli Ekmek-Fesleğenli Domates Sos




 

Somun ekmekleri küçük boy hazırladım. Şekilleri iyi olmadı ama tatları enfesti. Somun ekmekleri ve etli ekmekleri fırından alınca, tepsinin üzerine iki kalınca temiz bez kapattım. Bir süre bu şekilde beklettim. Etli ekmeklerin üzerlerine sıcakken tereyağı sürdüm. Somun ekmekleri dilimleyip sıcakken bazılarının üzerine tereyağı, bazılarının üzerine de domates sos sürdüm. Tatları harika oldu. Etli ekmeklerimin de farklı ve enfes bir tadı vardı. 

 

Hamuru için:

2 Su bardağı ılık su

1 Paket ınstant maya

1 Tatlı kaşığı tuz

1 Çay kaşığı şeker

Aldığı kadar elenmiş un

Etli içi için:

Kemiksiz kuşbaşı et

Domates (rendelenmiş)

Soğan (küçük küp doğranmış)

Tereyağı, tuz, karabiber, isot

Kırmızı toz biber, pul biber

Fesleğenli domates sos için:

Domates (rendelenmiş)

Sarımsak (rendelenmiş)

Sızma zeytinyağı, tuz

Karabiber, pul biber

Kuru fesleğen

Yapılışı: Hamuru hazırlamak için ılık suyu, mayayı, şekeri karıştırın. Unu, tuzu ilave edin ve ele çok hafif yapışan bir hamur yoğurun. Hamurun üzerini streç folyoyla kapatın. Ben 2 kat streç folyoyla kapatıyorum, mayalı hamurların üzerlerini. Hamuru 2 misli kabarana kadar bekletin. Etli içi hazırlamak için, ete su ilave edin ve suyu çekene kadar haşlayın. Haşlanan eti küçük küpler halinde doğrayın. Soğanı ve eti tavaya alıp, tereyağı ile kavurun. Domates rendesini, tuzu, baharatlarını ekleyip pişirin. Etli harcı soğumaya bırakın. Domates sosu hazırlamak için sızma zeytinyağında sarımsağı hafifçe kavurun. Domatesi ilave edip pişmeye bırakın. Sosu pişmesine yakın tuzu ve baharatları ilave edin. Sos pişince ocaktan alıp soğumaya bırakın. Kabaran hamuru bir kez yoğurun. 6 Eşit parçaya kesip, 6 adet beze hazırlayın. Bezenin birini un ilave etmeden, merdaneyle oval şekilde açın. Hamuru rulo şeklinde katlayıp, pişirme kâğıdı serilmiş tepsiye koyun. Diğer 3 bezeyi de aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye koyun. Kalan 2 hamur bezesinden de etli ekmekler hazırladım. Etli ekmekleri de aynı şekilde hazırlanıyor. Tek farkı hamur oval açılınca, üzerine etli harç koyuluyor. Üzerlerine bıçakla derin çizikler atın. 30 Dak. tepsi mayası verdirin. 220 Dereceli ısınmış fırına tepsiyi koyun. Fırının en alt kısmına, fırına dayanıklı bir kabın içinde su koyun. Somun emekleri ve etli ekmekleri fırında pişirin.

 


Yorumlar